Date: Jumaat, Ogos 25, 2017

Majlis Pelancaran Program Persijilan Pengurusan Pengetahuan JKR telah dirasmikan oleh YBhg. Dato’ Sri Ir. Dr. Roslan bin Md Taha, Ketua Pengarah Kerja Raya Malaysia pada 24 Ogos 2017 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Tingkat 5, Blok F, Ibu Pejabat JKR. Turut hadir sama pada majlis perasmian ini ialah YBhg. Dato' Dr. Meor Abdul Aziz bin Hj. Osman, Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Malaysia (Sektor Infra), YBrs. Sr. Ratna binti Haji Mahyuddin, Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Malaysia (Sektor Pakar) serta pegawai – pegawai kanan Jabatan Kerja Raya.

Program yang julung-julung kali dianjurkan di JKR ini merupakan hasil kerjasama strategik di antara Unit Enterprise Content and Knowledge Management, Caw. Perancangan Aset Bersepadu, Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan dan Teknologi (CREaTE) dan International Knowledge Management Institute, Amerika Syarikat.

Majlis dimulakan dengan Ucapan Aluan oleh Mr Douglas Weidner, Pengasas, International Knowledge Management Institute, Amerika Syarikat melalui video conferencing dari Florida, Amerika Syarikat. Seterusnya, Ucapan Perasmian Program Persijilan Pengurusan Pengetahuan JKR  telah disampaikan oleh Ketua Pengarah Kerja Raya, YBhg. Dato’ Sri Ir. Dr. Roslan bin Md Taha.

Dalam ucapan beliau, YBhg. Dato’ Sri KPKR telah menekankan mengenai kepentingan untuk menguruskan pengetahuan kritikal (organisasi dan teknikal) di dalam memastikan kejayaan projek yang dilaksanakan oleh Jabatan. Beliau kemudiannya mengucapkan selamat maju jaya kepada para peserta yang telah terpilih untuk mengikuti  program ini dan berharap agar semua ilmu pengetahuan yang diperolehi sepanjang program dapat dimanfaatkan dalam usaha berterusan Jabatan untuk membudayakan amalan perkongsian pengetahuan dan pembelajaran berterusan.

Majlis diteruskan dengan tayangan video pengenalan mengenai Program Persijilan Pengurusan Pengetahuan dan diikuti dengan taklimat pengenalan Program Persijilan Pengurusan Pengetahuan JKR oleh Sr Roznita Othman, Pengarah Kejuruteraan, Cawangan Perancangan Aset Bersepadu. Di penghujung majlis, para hadirin telah diperkenalkan kepada sepuluh peserta program dari JKR yang terdiri daripada pegawai dari pelbagai disiplin dan lima orang peserta dari luar JKR.

Senarai Peserta JKR adalah seperti berikut:

1)    Ir. Wan Abdul Rahman Wan Hassan              Caw. Jalan

2)    Pn. Hanifah Abdullah                                      Caw. Kejuruteraan Elektrik

3)    Ir. Fithry Mohd Amir                                         CREaTE

4)    Pn. Nor Hasni Muhd Supian                           Caw. Kontrak dan Ukur Bahan

5)    Sr Dr Khairil Hizar Md Khuzaimah                  Caw. Perancangan Aset Bersepadu

6)    Pn. Aida Nuraini Abd. Jalil                              Caw. Perancangan Aset Bersepadu

7)    Pn. Nor Hayati Yahya                                     Caw. Kerja Bangunan Am 1

8)    Pn. Zainon Tohid                                             Caw. Arkitek

9)    Pn. Nor Parzila Abdul Ghaffar                        Caw. Perancangan Aset Bersepadu

10)  Pn. Nur Amalina Mat                                      CREaTE

Manakala senarai peserta dari luar JKR adalah:

11)  En. Murshaidi Hazlin Mohamad                    Institut Sukan Negara

12)  Pn. Norhanizah Nekmat                                Malaysia Digital Economy Corporation

13)  Pn. Kanchana Chandran                               Sunway University

14)  Cik Puteri Auni                                               Sharma Management International

15)  Cik Nor Zazmita                                             Sharma Management International