Date: Rabu, Mei 25, 2016

24 Mei 2016- Mesyuarat Pegawai Kanan JKR Malaysia 2016 (SOC) dengan tema '140 Years Of Passion; The Way Forward' telah diadakan pada 24-26 Mei 2016 bertempat di Menara MATRADE Kuala Lumpur. Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari ini menyediakan forum bagi Pengurusan Atasan berkomunikasi dengan Pegawai Kanan JKR berhubung dengan Visi, Misi dan Objektif JKR. Mesyuarat ini juga diadakan bertujuan menyediakan platform bagi Pegawai Kanan untuk menyuarakan pandangan dan pendapat secara kolektif dengan pengurusan atasan.

Majlis pada hari pertama dimulakan dengan pembentangan kertas kerja yang bertajuk Rumusan Mesyuarat Ke Arah Pemantapan & Keberkesanan oleh YBrs. Pn. Nik Ainun Zanariah Nik A Rashid dari JKR Malaysia diikuti dengan pembentangan kertas kerja yang kedua oleh YBrs.En Mohd Asri b Md Isa dari JKR Malaysia bertajuk Urusan Tindakan Tatatertib Pegawai JKR.

Majlis bersambung dengan Majlis Perasmian SOC dimulai dengan Ucapan Aluan oleh Ketua Pengarah Kerja Raya, YBhg.Datuk Ir.Adanan b Mohamed Hussain dan seterusnya Ucapan Perasmian Mesyuarat Pegawai Kanan JKR Malaysia 2016 oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato' Sri Hj Fadillah b Hj Yusof.Antara intipati ucapan YB Menteri Kerja Raya:


1) Rancangan Malaysia Ke-11
2) Program Transformasi Industri Pembinaan (CITP)
3) Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA)
4) Kerangka Transformasi Perkhidmatan Awam (KTPA)
5) Pengubahsuaian Bajet
6) Pusat Kecemerlangan Teknologi Negara (CREaTE)
7) Kempen Zero Pothole

Majlis diserikan dengan Penyampaian Anugerah JKR Malaysia 2016 oleh YB Menteri Kerja Raya. Berikut adalah senarai pemenang Anugerah JKR Malaysia:

1) ANUGERAH KONTRAKTOR CEMERLANG

i)KATEGORI SUBKONTRAKTOR DILANTIK (NSC)


Naib Johan- BUDI TEKNIK ENTERPRISE (Projek :MASJID KAMPUNG TASEK MENGKUANG, BESUT, TERENGGANU)
Johan - Prima Penchala Sdn Bhd (Projek :PEMASANGAN ELEKTRIK UNTUK PEMBINAAN SEMULA KUARTERS JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT (JKM) DI RUMAH SERI KENANGAN, BEDONG, KEDAH)

ii)ANUGERAH KONTRAKTOR CEMERLANG INFRASTRUKTUR (KATEGORI PROJEK KECIL : KOS < RM 10 JUTA)

Ketiga - Era Ace Sdn Bhd (Projek :KERJA-KERJA MEMBAIK DAN MENAIKTARAF PADANG BOLA SEPAK DAN TREK OLAHRAGA DARI JENIS SINTETIK DI KOMPLEKS MINI STADIUM SERTA KERJA-KERJA BERKAITAN DI PANGKALAN UDARA SUBANG)
Naib Johan- Maz Dinamik (PEMBAIKAN CERUN DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI SEKOLAH KEBANGSAAN MEDAN JAYA, MARANG, TERENGGANU
Johan - RNR Teknik (CADANGAN PEMBAIKAN CERUN DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA SANG LEE, RAUB, PAHANG)

iii)ANUGERAH KONTRAKTOR CEMERLANG BANGUNAN (KATEGORI PROJEK KECIL : KOS < RM 10 JUTA)


Ketiga - Mafcon Enterprise (CADANGAN MENAIKTARAF KUARTERS KELAS G, JABATAN PENJARA SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS)
Naib Johan - Eramasters (PEMBINAAN BANGUNAN BARU PEJABAT PENERANGAN DAERAH BATANG PADANG, DAERAH BATANG PADANG, PERAK DARUL RIDZUAN)
Johan- Siti Solimah Construction Sdn Bhd (MEMBINA MASJID BARU LANCHANG MUKIM SEMANTAN, DAERAH TEMERLOH, PAHANG DARUL MAKMUR)

iv)ANUGERAH KONTRAKTOR CEMERLANG BANGUNAN (KATEGORI PROJEK SEDERHANA : RM 10 JUTA < KOS < RM 50 JUTA)

Naib Johan- Bina Jaya Mantap Sdn Bhd (PEMBINAAN SEMULA KUARTERS JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DI RUMAH SERI KENANGAN BEDONG, KEDAH)
Johan- Hi-Tech Construction Sdn Bhd (CADANGAN MENYIAPKAN KERJA TERBENGKALAI KLINIK KESIHATAN 3, SIMPANG LIMA, SABAK BERNAM, SELANGOR)

v)ANUGERAH PENGURUSAN PROJEK TERBAIK (KATEGORI PASUKAN PENGURUSAN REKABENTUK (HODT))

Johan- PEMBINAAN TEMPAT LETAK KERETA BERTINGKAT (PARK&RIDE) DAN MENAIKTARAF BANGUNAN STESEN KOMUTER KLANG SEDIA ADA DAN PRASARANA DI JALAN RAYA TIMUR BANDAR KLANG, SELANGOR

vi)ANUGERAH PENGURUSAN PROJEK TERBAIK (KATEGORI PASUKAN PENGURUSAN PROJEK (HOPT))

Ketiga - BAHAGIAN MARITIM CAWANGAN KEJURUTERAAN INFRASTRUKTUR PENGANGKUTAN (PEMBINAAN
PEJABAT DAERAH AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA (APMM) DI SANDAKAN, SABAH (TENDER SEMULA))
Naib Johan - BAHAGIAN BANGUNAN DAN PENDIDIKAN JKR NEGERI SEMBILAN (PEMBINAAN TANGKI AIR TAMAN KSNS, REMBAU, NEGERI SEMBILAN)
Johan- BAHAGIAN BANGUNAN DAN PENDIDIKAN JKR NEGERI SEMBILAN (CADANGAN MENAIKTARAF PERUMAHAN PENJARA SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN)

Johan Keseluruhan ANUGERAH PENGURUSAN PROJEK TERBAIK (PIALA PUSINGAN TIMBALAN KETUA PENGARAH KERJA RAYA SEKTOR PAKAR)- BAHAGIAN BANGUNAN DAN PENDIDIKAN JKR NEGERI SEMBILAN
(PROJEK : CADANGAN MENAIKTARAF PERUMAHAN PENJARA SEREMBAN NEGERI SEMBILAN)

vii)ANUGERAH PENGURUSAN PEJABAT TERBAIK


ketiga- CAWANGAN ARKITEK
Naib Johan- CAWANGAN KEJURUTERAAN MEKANIKAL
Johan - CAWANGAN SENGGARA FASILITI JALAN

Johan Keseluruhan ANUGERAH PENGURUSAN PEJABAT TERBAIK (PIALA PUSINGAN TIMBALAN KETUA PENGARAH KERJA RAYA SEKTOR BANGUNAN)- CAWANGAN SENGGARA FASILITI JALAN

viii)ANUGERAH PENGURUSAN JKR DAERAH TERBAIK


Ketiga- JKR DAERAH MARANG, TERENGGANU
Naib Johan-JKR DAERAH KUALA LANGAT SELANGOR
Johan-JKR JAJAHAN MACHANG,KELANTAN

ANUGERAH PENGURUSAN JKR DAERAH TERBAIK (PIALA PUSINGAN KETUA PENGARAH KERJA RAYA)
JKR JAJAHAN MACHANG KELANTAN

Majlis menandatangani MOA bagi Program Sangkutan Industri Staf Akademik UTHM antara JKR dan UTHM telah diadakan dan program ini merupakan pengiktirafan yang amat bermakna kepada JKR Malaysia dan pastinya menambah kekuatan JKR sebagai agensi rujukan Negara. Pada jam 2.30 petang majlis diteruskan dengan Ucaptama KPKR dan Pelancaran Katalog IBS JKR serta Penyampaian Anugerah bagi Program Value Creation Acceleration Thru Creativity and Innovation Experience (VACCINE). Majlis pada hari pertama berakhir dengan sesi Pembentangan Kertas Kerja Hasil Penilaian Panel Anugerah JKR Malaysia 2016 oleh Sr. Junaidah bt Sulaiman dari JKR Malaysia.

JKR Malaysia mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua pemenang Anugerah JKR Malaysia 2016.